Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zápalková nálepka se znakem Vyškova

8. 6. 2014

    Filumenie je obor věnovaný sbírání zápalkových nálepek i dalších předmětů týkajících se zápalek a jejich výroby. Pohled do historie nám připomene, že první sirky vyrobil britský chemik John Walker v roce 1827 a již dva roky poté spatřila světlo světa první zápalková nálepka.
   V českých zemích byly první zápalky vyrobeny v roce 1838 v Sušici a v krátké době si toto odvětví českého průmyslu získalo dobré jméno i v zahraničí, o čemž svědčí i verš z Havlíčkovy satirické skladby „Král Lávra“ z roku 1854. Další z pozdějších našich slavných sirkáren, Kupecká akciová továrna v Lipníku, vznikla v roce 1908.
   Počátek sbírání zápalkových nálepek spadá do konce 19. století, v Československu začaly vznikat sběratelské kroužky kolem poloviny padesátých let 20. století. Český filumenistický svaz vznikal postupně v letech 1964-1968.
   Pamětníci si zajisté vzpomínají na národní podnik SOLO, do něhož byl po znárodnění v letech 1945-1946 začleněn závod v Sušici a v roce 1958 i v Lipníku nad Bečvou (v roce 1988 byl lipnický podnik prodán Moragru Slušovice).
   Po roce 1970 se objevily na trhu krabičky zápalek z podniku SOLO Lipník s nálepkami propagujícími Českou státní spořitelnu. Byly na nich vyobrazeny městské znaky některých českých a moravských měst.
Na bílém podkladu v modrém rámečku se nacházel příslušný znak, nad nímž byl uveden velkými modrými tiskacími písmeny název města. Pod znakem byl vždy stejný nápis, rovněž modře velkými písmeny – ČESKÁ STÁTNÍ SPOŘITELNA VÁŠ PENĚŽNÍ ÚSTAV. Kromě Prahy, Brna, Opavy, Liberce, Kolína, Chomutova, Chrudimi, Jeseníku a dalších měst se na jedné z nálepek objevil i znak Vyškova. Bylo to v době, kdy se československému sirkařství blýskalo na lepší časy, protože kolem roku 1970 proběhly nákupy plnoautomatických strojů.
img_0250.jpg   Po nepovedené privatizaci v roce 1989 byl sušický podnik k roku 1996 transformován na společnost SOLO sirkárna, a.s., sirkárna v Lipníku přešla v 90. letech do majetku firmy Euromach. Z důvodu poklesu zájmu o zápalky ve světě a ztráty části trhů i vlivem konkurence nekvalitního asijského zboží byla výroba zápalek v Lipníku nad Bečvou ukončena v roce 2002, v Sušici 2008.
   A tak i drobná filumenistická připomínka stopy, kterou zanechal v tomto oboru Vyškov, připomene nejen krásnou sběratelskou disciplínu, ale také s určitou nostalgií druhdy slavnou kapitolu českého a československého průmyslu, která sice přežila rok 2000, bohužel ne však už následující dekádu… 
                                            (rm)