Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odhalení pamětní desky stíhacího letce Bohumíra Fürsta-Fiřta

Dne 20. 9. 2018 byla ve Vyškově-Opatovicích slavnostně odhalena pamětní deska místnímu rodákovi, stíhacímu esu RAF, pilotu 310. československé perutě Bohumíru Fürstovi-Fiřtovi. 
Velké poděkování patří městu Vyškov, jež významně podpořilo naše snažení, v neposlední řadě po finanční stránce. Slavnostního aktu se spolu s vedením vyškovské radnice, rodinnými příslušníky slavného letce a milovníky letecké historie zúčastnil také poslední žijící moravský příslušník RAF Emil Boček. 
Letcův syn Richard Fiřt v rozhovoru poskytnutém Hanáckým novinám uvedl:
 „Táta byl v době druhé světové války jedním z elitních západních letců. S pěti sestřelenými letouny se hned v počáteční fázi bojů o Velkou Británii zařadil mezi stíhací esa. K dobru má i jeden pravděpodobný sestřel nepřátelského letadla ve Francii. Prezident Beneš, Britové i Francouzi tatínka dekorovali vyznamenáními, komunisté jej však po návratu domů degradovali a zavřeli na Mírov. Jsem proto nesmírně vděčen všem, kteří se po více než sedmdesáti letech od skončení druhé světové války zasloužili o to, že dnes byla tátovi v místě, kde se před 109 léty narodil, odhalena pamětní deska, která je již druhou pamětní deskou v pořadí."
Dodejme, že první pamětní desku odhalili opatovickému rodákovi na náměstí v Ledči nad Sázavou, kde žil s rodinou až do své smrti v roce 1978.
Více se o osudech Bohumíra Fiřta dovíte z publikace "S RAF proti Hitlerovi, kterou vydali bratři Mikulkové v roce 2008. Chystáme vydat novou publikaci stejných autorů, která se bude věnovat výhradně dvěma slavným opatovickým rodákům a letcům RAF - zmíněnému Bohumíru Fiřtovi a palubnímu střelci 311. perutě Františku Zabloudilovi, jemuž bude na podzim 2019 odhalena pamětní deska ve Lhotě, kde před válkou určitou dobu žil. V publikaci budou zohledněny některé nové poznatky, načerpané především z archivních materiálů.  

Fota ze slavnostního odhalení zde:
Na stránkách Vyškovského deníku o této akci zde.