Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlet na Nymbursko 6. a 7. září 2019

Nymbursko, to není jen královský český středověk, to je také vyvraždění Slavníkovců, Jiřík z Poděbrad a v neposlední řadě Bohumil Hrabal. Právě za nimi mířil náš letošní dvoudenní výlet.
První naší páteční zastávkou byla Libice nad Cidlinou, kde jsme si prohlédli zbytky hradiště, patřícího v 10. století rodu Slavníkovců. Místo je dějištěm i známého a v poslední době obcí historiků a archeologů široce diskutovaného vyvraždění Slavníkovců v roce 995. Odtud jsme zamířili na krátkou procházku k soutoku Labe a Cidliny.
V Poděbradech jsme nasáli něco lázeňské atmosféry a poté jsme navštívili památník krále Jiřího z Poděbrad, který se nachází v bývalé hradní kapli. Zámek vznikl přestavbou z původního hradu založeného Přemyslem Otakarem II. Část expozice je věnována sochaři Bohuslavu Schnirchovi. 
Pak už nás čekalo Kersko, spojené s osobou slavného spisovatele Bohumila Hrabala a známé z jeho próz a z filmu Slavnosti sněženek. Díky nedobrému značení cest byla procházka náročnější, než jsme čekali. Kromě tradičních chatových staveb je dnes zalesněný prostor zaplevelen i architektonickými zrůdnostmi, z nichž ty nejbizarnější má na svědomí ruský investor. 
Druhý den nás čekalo královské město Nymburk (zde nocleh v hotelu Ned Hockey). Nabízí celou řadu zajímavých památek ze všech epoch našich dějin, je spojeno s mnoha významnými osobnostmí kultury či politiky - nejen Bohumila Hrabala.
Poslední naší zastávkou byl barokní zámek Loučeň s překrásným přírodním parkem se soustavou pozoruhodných bludišť.
Úplně poslední zastávkou našeho výletu bylo bojiště u Lipan, kde v roce 1434 v krvavém střetnutí zničila koalice umírněných kališníků a katolíků polní vojska, tvořená zejména tábority a sirotky.

Fotografie z výletu můžete zhlédnout zde.