Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slavnostní odhalení obnoveného symbolického hrobu letce Lea Anderleho

Na základě dotace města Vyškova připravil  Muzejní spolek Vyškov obnovení symbolického hrobu Lea Anderleho, plukovníka in memoriam, a to na hrobě jeho rodičů na vyškovském hřbitově. Slavnostní pietní akt se konal ve čtvrtek 6. 10. 2016 v 15 hod. Akce se zúčastnili jak představitelé městské samosprávy a českého politického života, tak také zástupci Ministerstva obrany České republiky.
Leo Anderle, rodák z Vyškova-Nouzky, patřil k špičkovým pilotům RAF, jehož služby využívala nejprve 311. čs. bombardovací peruť a později 138. britská peruť zvláštního určení, která měla na starosti tajné mise nad územím Evropy včetně vysazování desantů do oblastí okupovaných nacisty. Zahynul v prosinci 1942 během jedné ze zmíněných tajných misí. 
O tomto letci existuje bohatá literatura, resp. je často zmiňovaná v literatuře zabývající se vysazováním parašutistů na území protektorátu, stejně jako v leteckých monografiích Jiřího Rajlicha. Jeho vazby k vyškovskému regionu zohledňuje například publikace bratří Mikulkových "S RAF proti Hitlerovi" (vyšlo 2008) a Radka Mikulky "Nebeský jezdec měsíčních nocí", jež vyšla na podzim 2018 právě u příležitosti obnovení pilotova symbolického hrobu. 

Fotografie z této události zobrazíte rozkliknutím ZDE.